NATO nu susţine ţinta de 5% pentru cheltuieli de apărare propusă de Trump, dar ia în calcul o creştere

NATO a dezbătut recent propunerea lui Donald Trump de a creşte cheltuielile de apărare ale statelor membre la 5% din PIB, însă a respins această idee, considerând-o nerealistă. Cu toate acestea, alianţa discută posibilitatea de a stabili o nouă ţintă pentru cheltuielile de apărare, de aproximativ 3% din PIB, conform unor surse citate de Reuters.

Propunerea lui Trump de majorare a cheltuielilor de apărare la 5% din PIB a stârnit controverse la nivelul NATO, deoarece mulţi membri consideră că această cifră este exagerată şi dificil de realizat. În schimb, se pare că alianţa va lua în calcul o creştere a cheltuielilor de apărare până la aproximativ 3% din PIB, un nivel considerat mai realist şi mai fezabil pentru majoritatea statelor membre.

Deşi nu există încă o decizie finală în acest sens, se aşteaptă ca această nouă ţintă să fie discutată şi eventual adoptată la summitul NATO din luna iunie. Ajustarea nivelului cheltuielilor de apărare este un subiect sensibil pentru alianţă, având în vedere importanţa consolidării capacităţii de apărare colectivă în faţa unor posibile ameninţări din partea unor actori externi.

NATO este o alianţă militară formată din 30 de state membre care îşi propune să asigure securitatea şi apărarea comună a acestora. În cadrul alianţei, există un angajament de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli de apărare, însă multe state nu au atins încă acest obiectiv. De aceea, discuţiile privind creşterea acestor cheltuieli sunt în continuare un subiect de interes major pentru toţi membrii NATO.

Deşi propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB a fost respinsă, se pare că alianţa se îndreaptă către o soluţie de compromis, care să satisfacă toate părţile implicate. Cu toate acestea, este important de subliniat că nivelul cheltuielilor de apărare este doar unul dintre aspectele discutate în cadrul NATO, iar alianţa se concentrează şi pe alte aspecte legate de securitatea şi stabilitatea internaţională.

În final, decizia privind noua ţintă pentru cheltuielile de apărare va trebui să ţină cont de interesele şi posibilităţile fiecărui stat membru, precum şi de evoluţiile recente din domeniul securităţii internaţionale. Astfel, summitul NATO din iunie se anunţă a fi un moment crucial în definirea viitorului alianţei şi în consolidarea capacităţii sale de a face faţă provocărilor actuale şi viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *